Når en fjer bliver til fem høns...
Det svenske kunstnerpar Peter Johansson/BarbroWestling omdanner LARMgalleri til en hønsefarm. Udstillingen, der består af enflok glade høns i aluminiumsbure, hedder Kavleri.
Hønsegården kan bruges som metafor for mangt og meget. Tænk barepå udtrykket 'når en fjer bliver til fem høns' fra H.C. Andersen, som johandler om hvordan historien om en høne, der tabte en lillebitte fjer endte medat blive historien om hvordan fem høns havde plukket sig selv ihjel.
-Som besøgende kan man følge med i hønsenes liv; Se dem spise,lægge æg, sove og også de helt intime situationer som toiletbesøgene, kan manfølge med i – nøjagtigt som i de reality show man kan se på TV. Det sjove er,at når man betragter hønsene går det op for én, at de reagerer på enstilstedeværelse. Hvis man flytter sig følger de ofte med. Og det er måske ivirkeligheden mindst lige så interessant som et reality show på TV, siger PeterJohansson/Barbro Westling.
København den 9.1.09Høns minder på mange måder om os mennesker. Enmasse energi og påstyr, frem og tilbage, ind i redekassen og ud igen. Så går demåske og skraber lidt i jorden og flytter på halmen, klukker let og til sidstefter en masse asen og masen frem og tilbage, så kommer resultatet: Et æg! Oghvad så, jo så starter det hele forfra. På mange måder kan man betragte det somat gå i cirkler og hvis man tænker for længe over det, kan man måske blive lidtmelankolsk. Med mindre man begynder at betragte ægget og lader sig fascinere afdette fanstastiske stykke design og så rummer det ovenikøbet potentialet forliv!
Kunsten har en lang tradition for dyrestudier iform af stillebenog portrætter. Men hvad sker der når objektet lever og kigger tilbage. Når koldaluminiumskunst møder varme æggelæggere og hvem sidder i hvis bur og hvor storeer de bure vi taler om, spørger Peter Johansson/Barbro Westling.
Igennem de senere år har der været en del diskussioner omkønsmæssig forfordeling i kunstverdenen. En gennemgang af de danske (ogudenlandske) museers samlinger viser, at det igennem tiden (og stadigvæk!)primært er de mandlige kunstneres værker der er blevet indkøbt. Men for en gangskyld, er der en benhård kønsfordeling i kvindernes favør. Ikke en eneste hanevil være at se i burerne. Den er nemlig blevet forvist til januarkulden. Påfacaden ovenover galleriet er hanen blevet monteret som gøgen i et kukkeur,hvert kvarter vil den komme ud og gale.
Derved er LARMgalleri ikke bare blevet lavet om til en hønsegård,med alle de associationer det medfører, men også til en overdimensioneretversion af småborgerlighedens hellige alter – kukkeuret!
Med venlig hilsen
Lars Rahbek, LARMgalleri